Automatisering

Een zeer actueel thema op dit moment is de opkomst van AI (Artificial Intelligence). Zijn wij daar bij OviFlex heel enthousiast over? Ja en nee. Het is natuurlijk een fantastisch concept waarbij u een vraag stelt en u output terugkrijgt waar u vroeger uren mee bezig was om een dergelijk overzicht zelf op te stellen. Wij zetten voornamelijk onze vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de output. Wij zien hierbij 'gemakzucht' als één van de grootste bijbehorende risico's waarbij men dus de AI-output gebruikt zonder enige vorm van validatie de betrouwbaarheid. Bijkomend gevolg, is dat men zo gaat leunen op AI-tools, dat men na verloop van tijd, niet meer weet hoe het handmatig moet, zonder de hulp van AI.

Desalniettemin zijn de resultaten en toepassingen van AI zeer indrukwekkend en vooralsnog veelbelovend. Naast AI bestaan er echter meerdere mogelijkheden om te automatiseren. Bij OviFlex adviseren wij u graag over de inzet hiervan. Een voorbeeld van alternatieve technologieën om vergevorderde automatisering te bewerkstelligen is RPA (Robotic Proces Automation) ofwel robotisering. RPA is met name bedoeld om simpele (maar soms ook zeer uitgebreide) taken met een repetitief karakter te automatiseren. RPA is vooral heel populair in dienstverlenende organisaties waarbij de inzet van RPA ertoe leidt, dat personeel meer tijd heeft voor de klant, voor het sociale aspect.

Hoe is dit mogelijk met RPA? RPA tools, maken het mogelijk om precies dezelfde handelingen te verrichten op een computer zoals de mens dit doet. Met slimme ingebouwde functies van Windows of andere besturingssystemen zijn veel acties van gebruikers op een alternatieve wijze op te roepen en voor alle acties die niet op te roepen zijn, kan men een beroep doen op de ingebouwde UI-automatisering waarbij UI staat voor User Interface. Bij het programmeren van een robot, kunnen er afbeeldingen van menu's worden ingevoegd en kunnen er zogenaamde ankers ingesteld worden, zodat de robot op de juiste plek met de muis kan klikken. Naast het gebruik van afbeeldingen, zijn de meeste programma's zo geprogrammeerd dat bepaalde knoppen voorzien zijn van vaste attributen. Dit is heel handig wanneer je te maken hebt met programma's waarvan de ontwikkelaars het leuk vinden om steeds bij een nieuwe release de User Interface te veranderen.

U kunt zich voorstellen dat RPA op die manier een stukje onderhoud vereist. Indien u niet de capaciteit heeft om dit onderhoud zelf uit te voeren, dan kan RPA een kostbare methode worden om in te zetten.

RPA is vooral handig indien er door de fabrikanten van een softwarepakket geen zogenaamde API's of uitgebreide rapportagemogelijkheden ter beschikking worden gesteld. Een API is een verbindend hulpmiddel welke het mogelijk maakt, dat twee verschillende software pakketten met elkaar kunnen communiceren. Het voordeel hiervan, is dat het weinig onderhoud vereist, omdat de 2 pakketten gekoppeld zijn middels vaste velden. Bij een update is het heel onwaarschijnlijk dat een ontwikkelaar de namen van de velden aanpast en hierdoor hoeft de API niet bij iedere update eveneens geüpdatet te worden. Daarnaast werken API's meestal heel snel.

Voordat u gebruik gaat maken van RPA, is het heel belangrijk dat u goed in kaart heeft hoe uw bedrijfsprocessen werken en daarbij is het eveneens heel belangrijk dat u het zo in elkaar gezet heeft, dat dit niet steeds aangepast hoeft te worden, alhoewel het wel heel goed is om continu uw bedrijfsprocessen te beoordelen op eventuele verbeteringen. OviFlex kan u helpen met uw bedrijfsprocessen, zie ook onze aparte pagina hiervoor, maar wij kunnen u daarnaast ook helpen met en adviseren over de inzet van RPA. Neem voor meer informatie contact met ons op.

 
E-mailen
Bellen
LinkedIn